× Kun klubmedlemmer har adgang til at skrive her

Ruteplanlægning og GPS navigation: Info og spørgsmål

12 sep 2018 12:14 #25197 af schafdog
Hej

Jeg har de seneste dage leget med ruteplanlægning og GPS spor/tracks optaget via Strava på iPhone, da jeg har endnu ikke en GPS.

Jeg har endnu ikke fundet den optimale løsning men man kan få lidt, omend det kræver en del (manuelt/teknisk) arbejde.

Kort:
Kort kan koste penge, men der findes muligheder for at få gratis kort hos OpenStreetMapOpenStreetMap (OSM).

Disse kort kan importeres i Basecamp og indlæse i visse GPS (nogle garmin, men ikke alle).

Gå til http://garmin.openstreetmap.nl og udvælg område. Vælg korttype (Generelt, cykling) og du vil få downloadet en zip. Denne skal under MacOS lægges (udpakket) i Basecamp applikationen resource katalog( /Applications/Garmin\ BaseCamp.app/Contents/Resources/ ).

Routeplanlægning:

Garmins Basecamp findes også til MacOS, som jeg bruger. Helt vildt dårligt UI her, men stadig det bedste jeg pt. har fundet.

https://kurviger.dehttps://kurviger.de er et website der kan planlægge ruter baseret på længde og en cirka kompas retning, samt vælge om rute skal være hurtigst, hurtig og kurvet, kurvet, meget kurvet.
Den sidste option lyder jo sjovest men har givet resultater hvor det har været skovstier!
Kortene er desværre lidt dårlige. Skovstier bliver vist som veje, hvilket kan skyldes gamle OSM data og være grunden til ovenstående. Disse kan exportere som GPX og evt. importeres til Basecamp og nok omdannes til rute før den kan bruges af en Garmin bil GPS.

Google maps via desktop kan også men det er bestemt begrænset hvad man kan. Begrænsninger i antal destinations (7?). Waypoints man indsætter (grafisk) kan jeg ikke få exporteret. Der findes ikke (længere) en metode at importere GPX ind i Google Maps

Navigation:

Indtil videre har jeg brugt Google maps men det vil ikke være godt nok til en Nordsjællandsturen som i søndags. Scenic til iOS har muligheden men det koster lidt penge. Jeg har endnu ikke fået testet det, men det sker snart.

Så til spørgsmålene:

- Kender I til andre ruteplanlægningsværktøjer?
- Har I fundet gode applikationer for at bruge sin mobil som GPS navigation?
- Jeg ender nok med at købe en GPS, men nok til cykel (måske motorcykel?). Har I nogle gode forslag?

cheers,
:-Dennis
12 sep 2018 12:36 #25198 af Stang
Hej Dennis.
Jeg har brugt HERE som navigation i et par år i flere lande med rimelig succes. Det er gratis, man kan downloade gratis kort, så den kan køre offline. Den er god til at finde fra A til B, enkel at betjene, men man kan ikke lave ruteplanlægning som sådan, og den kan ikke importere f.eks. GPX filer.

Det kan OsmAnd til gengæld. Den er også gratis, og man kan gratis downloade kort i massevis. Den er mere detaljeret end HERE, men jeg har faktisk ikke fået sat mig ordentligt ind i den.
Jeg kører begge applikationer i Android og ved ikke om de kan fås til iOS.
Mvh

Ole

ND 1,5 Edition 2015 Soul Red Metallic
12 sep 2018 13:22 - 12 sep 2018 13:24 #25199 af Tom - Breje
Mojn Dennis,

der er intet der virker bedre end en rigtig GPS med gratis opdatering af kort i dens levetid.
De er ikke så dyre mere.
De kan modtage ruter lavet i f.eks. Base Camp og andre programmer der konverteres til gpx-filer.

Det er også utrolig nemt at lave ruter via Base Camp, og også at bruge ruter som andre har lavet.

Ved godt at de fleste i dag lever i mobilens verden, men den har stadig mangler ift. en ægte GPS.
Jeg har og bruger både Garmin og TomTom, og faktisk også Here på mobilen, når jeg går, cykler eller bare skal finde en adresse/sted og GPS'en ikke er i bilen.

Og Google er god hvis man søger alt andet af interesse, mad, benzin, parkering, hotel ect.

Tom - Breje
2005 NB 1.8 FL SPORT
Sunlight Silver
Følgende bruger(e) sagde tak: Kim H, Svend
13 sep 2018 20:39 #25203 af HNC
Jeg benytter TomTom app på min Android telefon. Det fungerer fint - og jeg kan også hente GPX-ruter ind og følge disse. Dog har jeg en enkelt gang haft problemer med en rute lavet til Garmin GPS ligesom Garmin også kan have problemer med at kapere de ruter jeg har lavet.

Jeg har tidligere beskrevet, hvordan jeg har brugt det

mx5club.dk/forum1/elektronik/4947-brug-g...-pa-smartphone#18700

Mvh.
Henning
13 sep 2018 21:59 - 13 sep 2018 22:02 #25207 af LarsM
Hej Dennis

Lidt indspark til debatten:

Min erfaring er, at mobiltelefonløsningen kommer til kort, når der køres ruter bygget op af mange udformings- og viapunkter, som vi fx gør, når vi kører klubture. Bliver man undervejs nødt til at springe et par punkter over på grund af vejarbejde, en ulykke, eller fordi vejen er blevet ensrettet i modsat retning, bliver man typisk nødt til at opgive ruten på mobiltelefonen, medens man med en egnet GPS, let og elegant, kommer uden om forhindringerne og videre på ruten.

Det er en kæmpe fordel at benytte ens kortgrundlag og rutekalkule, når man bygger ruten, og når ruten afvikles. På den måde risikerer man ikke, at ruteforløbet mellem de markerede punkter ændrer sig, at punkter pludselig befinder sig ved siden af vejen, eller endnu værre på den modsatte side af (motor)vejen, med fejlnavigation til følge.

Vælges en GPS, bør den så absolut have lifetime kort over hele Europa, og også meget gerne trafikopdateringer via FM og DAB.

Det oplagte valg til bilbrug, er fx en Garmin Drive Smart 51 LMT-D med fuldt Europakort, der koster knap 1500 hos Elgiganten. Den kan navigationsmæssigt alt hvad man måtte ønske sig, og der er 4 årlige kortopdateringer til både GPS og til PC i hele enhedens levetid. Og BaseCamp er jo gratis :)

Til motorcykelbrug er der fx Garmin Zümo modellerne, som jeg har haft et par stykker af. De er vandtætte men dyre, og så ligner de klumpfisk i forhold til de mere flade bil GPSére. En af mine venner bruger også sin bil GPS til motorcykelbrug. GPSén er fastgjort med velcro og der er et lille cover over - Hvis du er interesseret i sådan en løsning, kan jeg sikkert godt få ham til at fortælle om erfaringerne (mange tusinde kilometer i alskens slags vejr) med velcro og hjemmegjort cover.

Bedste hilsener
LarsM
Følgende bruger(e) sagde tak: Kim H, SteenBC
14 sep 2018 11:56 #25209 af Kim H
Et lille indspark til Lars M's indspark.

Jeg har netop "investeret" i en Garmin Drive Smart 61 LMT-D - altså nummeret større rent fysisk end den som Lars anbefaler.
Den koster godt nok 600 gode kroner mere hos Elgiganten.
Til gengæld er læsbarheden betydeligt bedre - mit motiv for at spendere nogle ekstra kroner.

Skærmen er tilnærmelsesvis af samme størrelse som den indbyggede i en ND.
Følgende bruger(e) sagde tak: LarsM
Leveret af Kunena Forum