Høj himmel over Thy – en beretning fra Thy-turen 21. april 2018

Er der langt til Thy? 

Ja, men når turen gøres i en MX-5, det er forår, solen skinner, og man skal på tur med Hanne og Poul Erik, så er det bare om at komme ad sted. 

Hanne og Poul Erik bød på morgenkaffe i haven - med direkte adgang til Nationalpark Thy. Fuglene kvidrede, bilerne skinnede om kap, Poul Erik udstak retningen og ad sted kørte vi ad kringlede Mazda-veje. 

 P4211245.jpg

 

Bønderne havde i dagens anledning spredt møg, jord og herlige små rullesten ud i svingene. Men nu gror der jo ikke mos på rullesten, ej heller på MX-5’er, så vejsving med rullesten gør det jo bare sjovere!

 P4211279.jpg

 

At der er forskel på øst- og vestvendte kyster i Danmark, og at træer og skove skaber læ, fik vi hurtigt genopfrisket. Op og ned og på kryds og tværs gennem Thy’s varierede landskaber; ruten vekslede mellem vestkystens landingspladser udsatte som de er for vind og vejr, små idylliske fiskerlejer ved Limfjorden, vidtstrakte udsigter fra bakketoppene og tyste klitlandskaber. 

 P4211271.jpg

 

Vejen gennem skovene stod i slående kontrast til den iskolde havgus Æ’ Hav sendte indover os da frokosten skulle indtages bag første klitrække.

Hvem var det lige som tog tæppet ud af bilen, fordi kalenderen siger forår? 

 P4211298.jpg

 

Middelalderkirkerne ligger som ankerpunkter ved hver eneste lille landsby; nogle kirker er store og ligger dominerende i landskabet som ved Vestervig, andre gør ikke så meget væsen af sig, men sammen med de utallige gravhøje fortæller de en årtusinde lang historie om Thy og Thy-boere. 

 

P4211291.jpg

 

Der er meget natur i Thy, Thy-boerne er få, og havnen i Hanstholm er stor. Til slut havde nogen kringlet en kringle og varm kaffe i Hanstholm fyrs gamle maskinhus. En ildsjæl fortalte på Thy’sk anekdotisk vis om fyrets og Hanstholms historie. Et sidst blik på Thy kunne til slut indtages fra fyrets top.

Hanne og Poul Erik havde kringlet turen – Tak for jeres store arbejde og jeres store gæstfrihed. 

Vi kommer gerne igen!

 

Henning & Jonna fra Nyborg