Uanset om man skal anskaffe ny MX-5 eller en hvilken som helst anden bil, så ender man oftest med at skulle vælge imellem flere biler man er brændt varm på, og det kan være svært at overskue fordele og ulemper på de forskellige biler, for det er ikke umiddelbart sammenlignligt.

Så kan det være godt med en systematisk analyse, til at hjælpe med beslutningen, og til det formål kan følgende metode anbefales:

1. Lav liste over ting der betyder noget.

Det er forskelligt hvad der betyder noget, når man skal anskaffe bil.  Farven; prisen; størrelse på bagagerum; motor; holdbarhed osv. Er man to om at træffe beslutningen, bliver listen som regel længere, for det er ikke de samme ting der betyder noget, eller de kan være af forskellig betydning.

Det er vigtigt, at punkterne bliver beskrevet, så man sidenhen kan afgøre hvor godt et bestemt bil opfylder de enkelte punkter.
Fx. er "Farve" ikke godt nok, for de fleste biler har en farve. "Sort" er derimod fint.  "Kraftig motor" er også godt. "Høj holdbarhed" osv.

Derfor skal listen for hvert punkt vægtes med et tal fra 1 til 9, hvor 1 betyder mindst betydning, og 9 betyder højest betydning. Det giver god mulighed for at pusle listen sammen, så man synes den viser en (fælles) opfattelse af hvad der betyder noget, og hvor meget hver ting betyder i forhold til de andre punkter på listen!

For eksempel:

Punkt Vigtighed
Stor motor 9
Fede sæder 3
Elektrisk tag 5

Bemærk, at man ikke behøver at bruge hele skalaen fra 1 til 9.

2. Anfør mulige bilvalg, og deres opfyldelse af punkter

Dernæst indfører man sine mulige biler vandret i skemaet, og for hver bil udfylder man, på en skala fra 0 til 9, hvor godt de opfylder hvert punkt!
0 er med fordi det sagtens kan tænkes, at der er en bil der slet ikke opfylder enkelte punkter overhovedet, som det fx er tilfældet med elektriske tag:

Punkt Vigtighed Jubii 1,8 NC 1,6 Tunet bil
Stor motor 9 7 3 9
Fede sæder 3 9 4 5
Elektrisk tag 5 0 9 0

3. Regn score ud for hver bil

Gang Vigtighed med opfyldelse for hver bil, og læg dem sammen:

Punkt Vigtighed Jubii 1,8 NC 1,6 Tunet bil
Stor motor 9 9x7=63 9x3=27 9x9=81
Fede sæder 3 3x9=27 3x4=12 3x5=15
Elektrisk tag 5 5x0=0 5x9=45 5x0=0
Score:   80 84 96

Ovenstående viser, at med den angivne vægtning af punkter, så skal man vælge den tunede bil, som scorer højest.

Havde man i stedet vægtet det elektriske tag højest, var det måske NC'en som havde scoret højest.

Fordelen med denne metode er, (især hvis man laver det i et regneark), at man kan ændre sine første vægtninger, hvis man synes, at resultatet ser forkert ud.

Husk, at metoden kun er en hjælp til at "dokumentere mavefornemmelser". Man kan hele tiden ændre vægtningerne, opfyldelsesgraderne, og også tilføje og helt fjerne punkter, hvis man har glemt noget.

Man vil som regel opleve, at selvom man pusler rundt på tingene, så vil det endelige resultat som regel være det samme som det første resultat.

Gemmer man det, og efter et år spørger sig selv "Hvorfor pokker købte vi den bil", så kan man tage skemaet frem, og blive mindet om hvorfor man valgte som man gjorde!