× Beskrivelser af medlemmernes egne (ikke klubbens) ferieture, planlagte såvel som afholdte, til inspiration for andre.

Lidt turforslag til Wales

01 jul 2017 14:25 - 03 jul 2017 06:48 #22864 af Helge
Elan Valley

Vi besøgte Wales første gang i ”77, dengang var det ikke ualmindeligt at vi blev spurgt om vi var tyskere når man holdt ind for at høre om en overnatnings mulighed ved et B&B. Var lidt overrasket over spørgsmålet, men oplyste at vi var danskere. Vi oplevede at vi som danskerne var meget velkomne, men fik at vide at selvom det var mange år siden krigen var forbi, så glemte man ikke tyskerne så let på den anden side af Nordsøen. Der er vist ikke en by i UK hvor der ikke findes en mindesmærke med navnene på de faldne i første og anden verdenskrig, hvor mange familier i byerne havde mistet et eller flere familiemedlemmer på grund af tyskerne. Tabstallene for Wales var i første verdenskrig 35.000 og anden verdenskrig 15.000

I halvfemserne var vi medlem af en MC klub som havde en venskabsklub i Belgien, vi besøgte dem hvert år i april, de genbesøgte os hvert år i juli, og i august skiftes vi til at lave fællesture til England. Når belgierne lavede ture var det gerne til Yorkshire Dales eller Peak District. Når den danske klub stod for arrangementet, så valgte jeg som turmand gerne Wales, derfor vores mange besøg i Wales. Nok om dette.

Afstandene er korte i Wales, så man har kort til alt det man gerne vil se og opleve. Landet er kun 266 kilometer langt og 96 kilometer bredt. Hvis man på det Internationale træf ikke får besøgt Elan Valley, så vil det være et must, når man er så tæt ved dette enestående smukke område. Her lidt kort om området:
Elan Valley er ikke bare et naturskønt område med dejlige veje til 5’eren, det er også et område med et fantastisk ingeniør projekt mere end 100 år gammel. I 1897 begyndte man at bygge nogle dæmninger for at opstemme vandet til brug for Birmingham som på det tidspunkt havde desperat brug for rent drikkevand.

Ud over de flotte dæmninger som er beklædt med håndhuggede sten som er hentet i Sydwales, så forsyner de i dag Birmingham med mere end 7oo millioner liter frisk drikkevand hver dag gennem en 118 km. lang underjordisk rørledning. Og dette foregår uden hjælp fra pumpeanlæg. Vandet løber ved egen kraft fra Elan Valley til et reservoir i Birmingham alene ved hjælp af tyngdekraften, da Elan Valley ligger 52 meter højere end Birmingham. Siden 1997 har der været installeret turbiner i dæmningerne til produktion af el.

Hvis man undrer sig over hvor alt det vand kommer fra så er svaret, at det regner gennemsnitlig 1.830 mm om året i dette område. Ja, 1 meter og 83 centimeter pr. år. Så husk regntøjet, selv om man kan være heldig at køre gennem området uden en dråbe vand.

De håndhuggede sten på dæmningen ser flotte ud, og når vandet løber stille over kanten ligner det nærmest et vandfald, og er med til at ilte vandet så det holder sig frisk.
www.elanvalley.org.uk/
ND 1.5 Edition 2016 SoftTop Soul Red Metallic
Tom Hall: ”This isn’t a car to be measured in MPH or MPG, but in "SPG" — "Smiles Per Gallon."
Bilag:
Følgende bruger(e) sagde tak: Mogens Gemmer, Harlou, EKM, Gert 8361, kem, løven, PEBJ, Per - Kolding
01 jul 2017 22:52 #22867 af løven
Mange tak Helge.
Hilsen
Povl og Jane
03 jul 2017 19:47 #22880 af Helge
Big Pit National Coal Museum

Industrien i Wales har ændret sig i løbet af de sidste hundrede år. De vigtigste industrier plejede at være kul og stål i syd og skifer i nord. I dag er satsninger mere lagt an på turisme. Men undergrunden I Wales er fuld af mineraler, så der har desuden været minedrift overalt i landet efter bly, sink, kopper, sølv og guld.

Her lidt om kulminen Big Pit i Blaenavon som vi har besøgt flere gange. Minen startede i 1880 og lukkede 1980, da eventyret sluttede. Efter 3 år blev minen åbnet for offentligheden og er i dag det bedste bud, hvis man ønsker at se hvordan en kulmine fungerer samt forholdene for de ansatte. I 1923 hvor der blev produceret mest, blev det til over 250.000 tons om året med 1.300 ansatte. Det lyder af meget, men hvis man ser på den samlede produktion i Wales i f.eks. 1913, så producerede Wales dengang næsten 61 millioner tons kul.

Mineskakten er 90 meter dyb, man kører ned til arbejdspladsen i en stor elevator. Der er gratis adgang. Dog koster det 3£ at parkere bilen for hele dagen. Ejerne har valgt at registrere minen som en mine der er i drift, det betyder at den bliver besøgt regelmæssigt af statens inspektører som kikker på at forskrifterne overholdes. Derfor gælder de samme regler for folk som vil med på The Underground Tours, som gjaldt for minearbejderne! (Turen varer i øvrigt ca. 50 minutter). Det betyder i praksis, at man afleverer tændstikker, lighter, fotoapparater mobil og ure, alt elektrisk som kan antænde et evt. gasudslip. Men der er overalt i minen installeret elektroniske målere og nødtelefoner. Så ingen problemer. Man bliver også udstyret med sikkerhedsudstyr som minearbejderne blev det inden de gik Underground.

Der er hestestalde nede i minen, hvor man havde ponyer til at trække de små tipvogne med kul hen til hejseværket. De arbejdede i næsten mørke og kom kun op i dagslyset 7 dage om året når minearbejderne havde ferie. Jeg husker ikke hvornår de blev udskiftet ud med noget mere moderne og barmhjertigt transport. Kan kun anbefale at opleve kulminen Big Pit! Den ligger 70 km. Syd for Llandrindod Wells.

museum.wales/bigpit/
ND 1.5 Edition 2016 SoftTop Soul Red Metallic
Tom Hall: ”This isn’t a car to be measured in MPH or MPG, but in "SPG" — "Smiles Per Gallon."
Bilag:
Følgende bruger(e) sagde tak: EKM, Gert 8361, kem, løven
04 jul 2017 11:21 #22882 af løven
Til Helge
Fantastisk at du vil sende så meget info til os, der agter at tage til Wales næste år.
Mange tak.
Hilsen
Jane
04 jul 2017 12:03 #22883 af Per
Der er en udsendelse som hedder Europas storslåede borge (3:3) DR TV, findes på nettet. Som bl.a. kommer omkring de vigtigste borge i Wales. Værd at se.

Ligeledes er der en udsendelse på Discorvery Channel, Salvages Hunters, hvor de også kommer rundt i Wales, samt dele af England.

Mvh Per
Følgende bruger(e) sagde tak: EKM, kem, løven
04 jul 2017 12:07 #22884 af løven
Til Per
Tak også til dig for diverse omkring Wales.
Mange hilsner
Jane
10 jul 2017 13:27 #22917 af Helge
Red Kite – Rød Glente

Her i familien har vi altid syntes, at det er spændende at kikke på fugle og i særdeleshed på rovfugle.
Den Røde Glente har faktisk været helt udryddet i England i 1871 og i Scotland i 1879. De er tidligere blevet jagtet af jægere, æggesamlere og landmænd som lagde gift ud til dem, da de fejlagtagtig troede at de tog deres lam. Der var kun en lille håndfuld som havde overlevet i nogle gamle svært tilgængelige Egeskove i Midtwales.

I 1960 var bestanden nede på mindre end 20 par, og på det tidspunkt var der nogle få landmænd som besluttede, at fuglen også skulle have en chance for at overleve i Wales. De begyndte at fodre dem på nogle afsidesliggende gårde, og det gik herefter fremad, også godt hjulpet af en dyreværnsforening som fik udvirket at der kom nogle fugle fra Sverige og Spanien så der kom nyt blod i bestanden. I midten af 1990'erne var der over 100 ynglepar i Wales og 350-400 par i 2003. Siden er Glenten sat ud flere steder i England og Scotland.

Der er i 1981 vedtaget ret skrappe love for dem som kunne finde på at skade eller dræbe en Red Kite, beskadige eller ødelægge deres rede, æg eller unger. Det er også en forbrydelse forsætligt eller uhensigtsmæssigt forstyrre fuglene tæt på deres rede i ynglesæsonen. Overtrædelse af loven kan betyde bøder op til 5.000 £ pr. Lovovertrædelse og / eller en fængselsstraf på op til seks måneder.

Man regner med at der i dag er over 2000 Red Kite i Wales, og man kan komme tæt på disse vidunderlige store rovfugle nogle få steder. Vi besøgte sidste år et Bwlch Nant Yr Arian Visitor Centre, på adressen: Ponterwyd, Aberystwyth, Ceredigion, SY23 3AD, Wales, hvor de fodrede Glenterne kl. 15:00.
Her oplevede vi at der et kvarter før der blev fodret ikke var en fugl at se, men da klokken var tæt på kl. 3 så blev himlen sort at de store rovfugle jeg vil tro mellem 150-200 Glenter. Noget af en oplevelse!

Der er også et andet sted hvor der måske er endnu flere fugle og hvor man kan komme endnu tættere på fuglene når de kommer styrtdykkende ned efter det foder som bliver smidt ud. Det er ikke så nyt og fint sted, men dog en lille cafe og et picnic område, her bliver også fodret kl. 15:00. Tirsdag til søndag. Der er åbent fra 12:30 til 17:00. Dette sted er kun 19 km. fra Metropole Hotel hvor det Internationale Træf afholdes.
At opleve disse store rovfugle så tæt på er en ret fantastisk oplevelse!
Her link med en masse billeder fra gården hvor der fodres, og hvor folk har skrevet om deres oplevelser.
www.tripadvisor.dk/Attraction_Review-g65...der_Powys_Wales.html

Her link til selve gården hvor man kan opleve Red Kite: www.gigrin.co.uk/


ND 1.5 Edition 2016 SoftTop Soul Red Metallic
Tom Hall: ”This isn’t a car to be measured in MPH or MPG, but in "SPG" — "Smiles Per Gallon."
Bilag:
Følgende bruger(e) sagde tak: Harlou, EKM, Gert 8361, kem, løven
10 jul 2017 20:53 #22919 af kem
Spændende læsning Helge.
Og en helt fantastisk fugl og flyver.
Her i landet er den også i fremgang efter mange års fravær.
I vort nabolag yngler den i disse år og kommer ofte over vores matrikel
i sins søgen efter føde til ungerne der snart kommer på vingerne.
Her et skud af den over vores hustag i 2016.

Blålyn & 仲間
Bilag:
Følgende bruger(e) sagde tak: Helge
11 jul 2017 09:23 #22921 af Helge
Flot foto Knud Erik, må være dejligt med sådan et nabopar.
Og helt enig, fantastisk fugl og flyver, man siger i øvrigt at den har fået sit engelske navn Red Kite (rød drage) fordi når den markerer sit rede territorium, så kan den "hænge" i timevis som en drage over skoven, deraf dens engelske navn "kite".

vimeo.com/80364502

ND 1.5 Edition 2016 SoftTop Soul Red Metallic
Tom Hall: ”This isn’t a car to be measured in MPH or MPG, but in "SPG" — "Smiles Per Gallon."
Følgende bruger(e) sagde tak: EKM, kem
12 jul 2017 23:15 - 12 jul 2017 23:18 #22938 af Helge
Castle i Wales

Når man besøger Wales for første gang, så vil de fleste nok kikke på mange af deres flotte Borge, og dem er der rigtig mange af. I Wales er der omkring 300 borganlæg at udforske. Englands krigeriske kong Edward 1. (1272 – 1307) byggede en serie på mere end et dusin dystre borge i Nordwales, den første i 1277, for at gøre indtryk på de stridbare walisere og til sidst (i 1282) undertvinge dem. Borgene i Wales er ikke bygget for at tage sig godt ud, de var i flere hundrede år fæstningsanlæg hvor der blev kæmpet hårdt. Flere af borgene skiftede hånd flere gange i løbet af de mange år. Waliserne ønskede at beholde deres Land, sprog og kultur, og de var parate til at kæmpe for det.

Der er ingen steder i verden, hvor der er så mange Borge pr. kvadratkilometer som i Wales, så der er nok at kikke på. Vi har ikke besøgt alle, men mange af dem, Beaumaris Castle, Conwy Castle, Caernarfon Castle, Caerphilly Castle, Harlech Castle, Pembroke Castle, Rhuddlan Castle, Brecon Castle, og flere som jeg ikke husker navnene på, blandt andet en del borg ruiner.
Hvilke har så gjort største indtryk, ja det er svært. Men Conwy Castle, Beaumaris Castle og Harlech Castle er i min optik de mest spændende. De fleste vil nok besøge det store Caernarfon Castle, hvor Charles blev slået Prins og Wales i 1969.

Hvis man vælger at besøge Conwy Castle, med den velbevarede bymur rundt om den gamle bydel, så slå et smut ned om havnen, her kan man se og besøge det mindste hus i UK.

Beaumaris Castle ligger på øen Anglesey, og er det eneste på øen som er værd at kikke på.

Besøger man det velbevarede Harlech Castle, så ligger den stejleste vej i UK lige ved siden af Borgen med en stigning på 40%, Så kan man lige få den med på sit CV. Den er godt nok kun 300 meter lang, men prøv den alligevel. goo.gl/maps/wzXzK5njVyL2Her et link til lidt info om de mange Castle i Wales:
www.castlewales.com/listings.html

ND 1.5 Edition 2016 SoftTop Soul Red Metallic
Tom Hall: ”This isn’t a car to be measured in MPH or MPG, but in "SPG" — "Smiles Per Gallon."
Bilag:
Følgende bruger(e) sagde tak: Gert 8361, kem, løven
13 jul 2017 09:59 #22941 af løven
Endnu en gang tak til Helge. Det er fantastisk, at du bruger så megen tid på at hjælpe med info om seværdigheder i Wales.
Det er en stor hjælp til os, der allerede har besluttet at være med til Meeting i MX-5 OWNERS CLUB International Meeting 2018 10 - 13. maj. og gerne vil blive længere tid og køre rundt.

Arrangementet ligger i kalenderen, hvor det er beskrevet, hvordan I melder jer til.
Vi har meldt os til.
Magne hilsner
Jane Niemi Petersen
14 jul 2017 11:57 - 14 jul 2017 14:24 #22946 af Helge
Trefriw Woollen Mills

Der er flere ”Uldmøller” rundt om i Wales, hvilket ikke er så mærkeligt da der er mere end 10 millioner får i landet. Når man kører i Wales, så er man i en verden af får. De er på bjergskråningerne, på markerne, ofte afgrænset af stenhegn; andre steder går de helt ude i vejsiden eller ligger på vejen og sover. På mange kirkegårde lader man fårene gå frit, så slipper man for at slå græsset, til gengæld er det kun plastikblomster der overlever. Al den uld skal jo bruges til noget, og de mange ”Woollen Mills” laver ulden om til færdige produkter.

Jeg kender kun en af Uldmøllerne, Trefriw Woollen Mills som er en familievirksomhed som har kørt siden 1859. Men den er til gengæld et fantastisk sted at besøge. Man kan vel kalde den et arbejdende museum, men den har faktisk kørt med de samme gamle maskiner i over 50 år, og alt maskineriet bliver drevet af en hydro-elektriske turbine fra 1940'erne, som genererer el til at drive møllen. Noget af vandet i floden Crafnant omdirigeres til et rør omkring 340 meter opppe ad floden. Vandet fra røret vender peltonhjulet inde i turbinen, som driver generatoren. Hvis man vil se og opleve dette unikke sted, så er der ingen entreafgift eller guider, man følger bare de snore som er opsat og afgrænser dig fra de gamle maskiner, der er også adgang til turbinehuset hvor det hele starter.

Havde denne virksomhed befundet sig i Danmark, så var maskinerne for længst blevet anbragt på Teknisk museum, men i UK smider man ikke noget væk, så længe det fungerer. Og det gør det her, selv om man skal være forberedt på at der er en utrolig larm når de gamle maskiner kører. Når man besøger Møllen på hverdage i åbningstiden så kan man opleve hvordan selve ulden behandles, vaskes, farves og ender i spinneriet. De har på stedet en have hvor forskellige planter bliver brugt til at farve ulden. Der er en lille cafe på stedet hvor man kan få en kop kaffe eller the med Walisisk kage og scones, mens man lader dagens indtryk bundfælde sig.

Når man er inde på hjemmesiden, så bør man rulle lidt ned af siden til det blå område og klikke på disse punkter under ”Visit” som fortæller om det man kan opleve. Giv hver gang linket lidt tid, så skifter billederne automatisk!
Shop
Tea Room
Weaving
Vintage Machinery
Water Powered Turbine
Weaver's Garden
Craft Demos
PS. Vi besøgte stedet igen sidste år og havde glemt, at maskinerne ikke kørte lørdag og søndage, så husk dette hvis man vælger et kikke ind.

www.t-w-m.co.uk/

www.t-w-m.co.uk/article.php/13/opening-times


ND 1.5 Edition 2016 SoftTop Soul Red Metallic
Tom Hall: ”This isn’t a car to be measured in MPH or MPG, but in "SPG" — "Smiles Per Gallon."
Bilag:
Følgende bruger(e) sagde tak: EKM, Gert 8361, kem, løven
Leveret af Kunena Forum