- Galleri forside
- 2024
- 2023
- 2022
- 2021
- 2020
- 2019
Grænsetur
Grænseturen 2021 blev til som følge af at Grænseturen 2020 blev gennemført langs den gamle grænse, som eksisterede frem til 1920. I 2020 grænsen i lang tid spærret pga. Corona-situationen.
Men her i juni 2021 blev det igen muligt at krydse den nuværende grænse.
Derfor var vi så heldige at få hele 2 ture ud af det. Og ovenikøbet var 2021 turen lagt dagen før den officielle fejring af Genforeningen i 1920. – mere om det senere.
Turen startede med morgenmad på Knivsbjerg. De fleste danskere aner intet om Knivsbjerg, men os der var med på turen, fik et vældig godt indblik i hvad det handler om.
I Danmark er vi bekendt med, at der findes et dansk mindretal syd for grænsen i Sydslesvig. Men på tilsvarende vis eksisterer der også et tysk mindretal nord for grænsen i det der i de kredse kaldes Nordslesvig. Dette mindretal er langt mindre kendt i den danske befolkning.
Om man er tysksindet eller dansksindet kan have mange årsager. Familiemæssige relationer er en væsentlig årsag, men også det at børn eksempelvis kommer i en tysksindet børnehave/skole, plejer omgang med tysksindede børn i en tysksindet sportsklub eller unge mennesker, som ser det som en god mulighed for at dyrke det tyske sprog, måske med henblik på som voksen at arbejde med tysksproget handelsvirksomhed osv osv. Mængdemæssigt fik vi oplysning om det tyske mindretal i Danmark i antal er omkring 1/3-1/4 af det danske mindretal i Sydslesvig. Vi taler omkring 15-18.000 personer.
Vi skal huske på, at grænsedragningen i 1920 skete fredeligt og roligt, men når der bliver markeret en ny landegrænse, vil der naturligt være folk ”på den anden side” som ikke nødvendigvis er sindet som det land de kommer til at bo i.
Det vi skal erindre er, at der i denne situation ikke er tale om en grænse som folk er flyttet hen over, som en form for emigration/immigration. Det er grænsen som fysisk er flyttet og folket som er forblevet.
Knivsbjerg var et tiltalende sted med en masse dejlig natur og Nordslesvigs højeste punkt – 97 meter. På en god dag kunne man – i hvert fald teoretisk - se til Esbjerg (Vestkraft skorstenen) herfra.
Den daglige leder af stedet – Lasse Tästesen - fortalte om stedet og bl a fortalte han, at der tidligere havde stået et 45 meter højt monument af Bismarck på stedet. Men i 1919 blev det fjernet og siden opstillet i nærheden af Rendsburg (tæt på Hüttener Berge rastepladsen, som mange kender fra ture sydpå!) Man vil og kan ikke fjerne historien, men krigsforbrydelser kan ikke accepteres.
Efter det spændende besøg på Knivsbjerg startede den egentlige grænsetur.
Sydpå fra Genner kørte vi ned over Løjt Land ned til Kollund hvor vi kørte på en del af Fjordvejen langs med Flensborg Fjord og videre til Kruså grænseovergangen. Efter grænsen kørte vi ned til Kobbermølle danske skole. Her havde Elisabeth og Verner skaffet os adgang til fælles parkering på skolens sportsplads.
Grænsen ved Wilmkær fik en særlig historie med. Elisabeth stod ved vejsiden og viste en kortskitse og fortalte til hver enkelt bil, om det særlige forhold hvor gården og markerne lå i hver sit land. Og hvor coronaafspærringen udgjorde et sundheds-/sikkerhedsmæssigt problem fordi et evt udrykningskøretøj ikke kunne køre frem til gården. Bondemanden lider af dårligt hjerte! Han overlevede isolationen.
I Rudbøl fortalte Elisabeth den helt særegne historie om hvordan grænsen blev placeret midt i gaden og specielt trukket ned om en parcel, hvor ejeren så brændende ønskede at tilhøre Danmark. Ønsket om tilhørsforhold blev tilkendegivet ved en lokal afstemning hos de lokale beboere. Grænsekommissionens deltagere accepterede resultatet af afstemningen blandt beboerne og så blev grænsestenen lagt ned i asfalten ude midt i vejen. Den ene halvdel af vejen blev tysk, den anden dansk. Og specielt matr nr 161 fik lov til at tilhøre Danmark.
Efter kaffe med kringle på Rudbøl Kro sluttede arrangementet - dog var der flere som havde tilmeldt sig aftenspisning, inden det var slut.
Dagen derpå – dvs. søndag den 13. juni - var som ovenfor nævnt dagen hvor Genforeningens arrangementet skulle nå sit absolutte klimaks - 101 år efter.
Dagen blev markeret med besøg fra kongehuset. Margrethe, Frederik og Christian var for første gang ude på fælles job.
Den meget kendte æresport ved Frederikshøj, som Chr. X red igennem på den hvide hest ifm genforeningsfejringen i 1920, er blevet genfortolket og var opsat hvor den gamle port stod. Grænsemuseet på stedet blev i øvrigt besøgt af MX-5 klubben ifm grænseturen 2020.
Kongefamilien kørte gennem den nye port i en mere end 100 år gammel karet.
Jette, Hans Kristian, Bente og undertegnede overnattede på Hotel des Nordens ved Kruså grænsen og kørte hjem søndag formiddag, mens vi på Radio Syd kunne følge arrangementet. Imellem Frederikshøj og Haderslev mødte vi den kongelige kortege bestående af i alt 7 biler og ført an af 6 motorcykelbetjente.
Mange tak til arrangørerne for et meget flot arrangement med masser af forberedelse for at kunne fortælle de mange gode historier.
MX-5 hilsen
Bjarne Christensen
Åben sportsvogn